2019. december 1., vasárnap

Dávid Ferenc : A soproni Ó-zsinagóga - Seldmayr János: A soproni Ó-zsinagóga helyreállítása - Jelenlegi ára: 6 000 Ft

használt, antikvár könyv a képen látható állapotban,,,,, ,,,,, ,,,,, ,,,,, ,,,,, ,,,,, ,,,,, ,,,,, ,,,,, ,,,,, ,,, judaika  zsidótörténet Sopron helytörténet
Sorozat: A Magyarországi Zsidó Hitközségek Monográfiái. 8. (Szerk. Scheiber Sándor. )
Az Ó-zsinagóga "1967-es felfedezése sok szempontból igen jelentős régészeti felfedezésnek bizonyult. Egyrészt azért, mert hasonló állapotban a két még ma is használatos zsinagógán kívül nagyon kevés épületet ismerünk, amely hasonló stílusban épült. A telek teljes felülete beépült egyemeletes szárnyakkal. Mindkét épülethez toldottak egy-egy szárnyat a homlokzat vonalában. Mindezt fedett kapualjakkal alakították ki. A 22. ház emeletes lett. A női imaház helyén is többemeletes ház állt az új utca határáig. Az épület a lakóházakon és a présházon végzett változtatások miatt csonkított állapotban maradt ránk. A részletek feltárása azonban elégséges kiindulópontot adhatott a teljes épület szerkezeti attribútumainak megállapításához.
A zsinagóga épületét Tóth Sándor fedezte fel. A művészettörténeti munkákat Dávid Ferenc, a régészeti teendőket Tóth Sándor és Gömöri Sándor látták el. Az épület rekonstrukcióját 1972-től Seldmayr János vezette" (Kovács Judit: A soproni Ó-zsinagóga helye az európai gótikus építészet történetében).

Jelenlegi ára: 6 000 Ft
Az aukció vége: 2019-12-22 16:16 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése